Ingrijirea pacientului cu boli cu transmitere sexuala

 

Rotator powered by EasyRotator for WordPress, a free and easy jQuery slider builder from DWUser.com. Please enable JavaScript to view.

 

Extras din document:

1.2. Bolile cu transmitere sexuală

 

 

1. Definiţie

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sau bolile venerice sunt infecţii transmise prin contact sexual (normal, oral sau anal) dar care pot fi transmise şi pe alte căi.

Printre mijloacele de transmitere ale acestor boli, în afară de contactul sexual, mai putem întâlni: contactul cu zona infectată, contactul cu obiecte infectate (ace, etc.) sau de la mamă la făt, etc.

 

2. Etiologie

BTS este o infecţie cauzată de bacterii şi sunt grupate în două categorii:

a)                   BTS majore din care fac parte:

Ë    Sifilisul (luesul)

Ë    Gonoreea (blenoragia)

Ë    candidoza

Ë    șancru moale

b)                  BTS minore din care fac parte:

«   tricomonas urogenitala

«   scabia

«   Pediculoza

«   Hepatita B

«   HIV

 

3. Patogenie

Ë    Sifilisul (luesul) – apare în urma infecţiei cu Treponema Pallidum, o spirochetă ce se dezvoltă la poarta de intrare. Sifilisul poate fi primar, secundar, terţiar, poate avea forme congenitale (sifilisul congenital – în care copilul este infectat la naştere de către mama bolnavă) şi alte forme nu foarte bine delimitate:

– latent – fără simptome dar cu rezultatele testelor pozitive

– forme de trecere între secundar şi terţiar, etc.

Ë    Gonoreea – N. gonorhoeae este un patogen exclusiv uman, care nu are altă poartă de intrare, în afară de mucoasa umană, şi în special cea genitală (uretra). A dezvoltat mecanisme remarcabile prin care evită atacul sistemului imun al gazdei (congenital şi adaptat). În particular, la suprafaţă are un înveliş format din structuri antigenice identice cu antigenii eritrocitari umani.
Printr-un mecanism unic, variabil şi aparent întâmplător, sunt exprimaţi un număr de factori de virulenţă importanţi, permiţându-le să fie omniprezenţi la anumite persoane, în diferite condiţii de mediu.

Ë    Tricomonas – infecţia cu Chlamydia Trichomonas este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală în ţările dezvoltate. Această bacterie trăieşte doar în interiorul celulelor şi este greu de depistat deoarece adesea decurge fără simptome.

Ë    Candidoza – se produce datorită agresiunii la nivelul mucoasei vulvo-genitale a unei ciuperci numite Candida Albicans.