Ingrijirea pacientului cu embolie pulmonara

 

Rotator powered by EasyRotator for WordPress, a free and easy jQuery slider builder from DWUser.com. Please enable JavaScript to view.

 

Extras din document:

 

Capitolul II

Embolia pulmonară

 

 

II.1. Definiţie

Embolia pulmonară este un blocaj a unei artere în plămâni, pe calea aerului, cu grăsime, cheaguri de sânge sau celule tumorale.

 

II.2. Cauze

Embolia pulmonară este cel mai adesea cauzată de un cheag de sânge. Cea mai frecventă cauză este un cheag de sânge într-una din venele profunde ale membrelor inferioare. Acest tip de cheag se numeşte tromboză venoasă profundă.

Cauzele mai puţin comune includ bulele de aer, picăturile de grăsime, lichid amniotic sau aglomerări de paraziţi sau de celule tumorale care pot duce toate la embolie pulmonară.

 

II.3. Factori de risc

Prezenţa unui tromb la nivelul unei vene profunde a membrelor inferioare şi existenţa în antecedente a unui episod de embolism pulmonar, sunt cei mai importanţi factori de risc pentru embolismul pulmonar.

Factorii de risc pentru dezvoltarea trombilor (cheagului de sânge) sunt: staza venoasă (fluxul sangvin încetinit), trombogeneza anormală şi traumatismele de la nivelul pereţilor vaselor.

Staza venoasă

Trombii se dezvoltă mai ales atunci când circulaţia sangvină nu este normală. Scăderea vitezei de circulaţie a sângelui se poate datora:

  •  repausului prelungit la pat: după operaţii, traumatisme sau în cazul bolilor grave 
  • şederii pe scaun pentru o perioadă lungă de timp, ca în cazul călătoriilor lungi cu avionul
  • paraliziei membrelor inferioare, deoarece picioarele nu mai pot fi mişcate fără ajutor.