Ingrijirea pacientului cu tromboflebita hemoroidala

 

Rotator powered by EasyRotator for WordPress, a free and easy jQuery slider builder from DWUser.com. Please enable JavaScript to view.

 

Din cuprins:

PARTEA I – PARTEA GENERALĂ

CAPITOLUL 1 – INTRODUCERE

CAPITOLUL 2 – SISTEMUL CIRCULATOR

2.1 CIRCULAŢIA VENOASĂ

 

PARTEA A II-A. TROMBOFLEBITA HEMORIODALĂ

II.1 DEFINIŢIE

II.2 CLINIC

II.3 FACTORI CE DECLANŞEAZĂ TROMBOFLEBITA HEMOROIDALĂ

II.4 SIMPTOME

II.5 COMPLICAŢII

II.6 DIAGNOSTIC

II.7 EVOLUŢIE

II.8 TRATAMENT

 

PARTEA A III-A. NURSING

III.1 MANIFESTĂRI DE DEPENDENŢĂ ÎN SATISFACEREA CELOR 14 NEVOI FUNDAMENTALE ALE PACIENTULUI CU TROMBOFLEBITA HEMOROIDALA

III.2 TEHNICI IMPUSE DE CAZ

III.3 STUDIU DE CAZ.

 

ANEXE

BIBLIOGRAFIE

 

 

Extras din document:

 

PARTEA A II-A

TROMBOFLEBITA HEMORIODALĂ

 

 

II.1 DEFINIŢIE

 

Constă în tromboza (formarea unui cheag de sânge în interiorul) unui hemoroid, de obicei extern, însoţită de inflamaţia acestuia, şi este una dintre complicaţiile cele mai neplăcute ale hemoroizilor. Ea este o complicaţie a bolii hemoroidale.

 

 

II.2 CLINIC

 

Se manifestă prin apariţia unei tumefacţii (umflături) extrem de dureroase, la nivelul anusului, pe locul unui hemoroid preexistent, sau ca primă manifestare a bolii hemoroidale. De obicei debutul poate fi legat de un efort de defecaţie, un efort fizic, sau o perioadă de menţinere îndelungată a unei poziţii şezânde.

Gradele trombozei hemoroidale:

Gradul 1 – noduli hemoroidali de dimensiuni medii, de consistenta dur-elastica, dureroşi la palpare, tegumentul perianal şi mucoasa uşor hiperemiate, pacienţii acuza senzaţie de arsură şi prurit care se intensifica la defecaţie.

Gradul 2 – se caracterizează prin edem important şi hiperemie a regiunii perianale, durere la palpare şi tuşeul rectal, dureri în regiunea anală, ce se intensifica la mers şi şezut.

Gradul 3 – toată regiunea ano-perianala este înglobata într-un infiltrat inflamator, palparea este dureroasă, în regiunea anală apar noduli violacei sau vişinii violacei interni, cu depuneri de fibrină; pot apărea zone de necroza de culoare neagră, în cazurile neglijate existând riscul de paraproctita.

 


II.3 FACTORI CE DECLANŞEAZĂ TROMBOFLEBITA HEMOROIDALĂ

 

 • Tulburări ale tranzitului intestinal – atât constipaţia cronică (obligând la eforturi suplimentare de evacuare), cât şi diareea cronică (prin iritaţia locală a mucoasei);
 • Ereditatea – exista familii în care aproape toţi membrii suferă de hemoroizi;
 • La unele femei – sarcina, naşterea, sindromul premenstrual (congestia hormonală);
 • Factori iritativi locali – supozitoare, creme, unguente, laxative iritante;
 • Unele sporturi – călărie, ciclism, motociclism;
 • Factori alimentari – condimente, alcool
 • Ridicare de greutăţi, cepot duce la creşterea presiunii în plexul hemoroidal similar cu cele ale constipaţiei.
 • Boli hepatice. Ciroza hepatică determina creşterea presiunii în circulaţia portala a cărei expresie sunt hemoroizii simptomatici.
 • Tumorile pelvine, genitale sau rectale pot comprima căile de drenaj ale plexurilor hemoroidale, iar uneori însăşi peretele rectal.
 • Obezitatea
 • Tuse cronică
 • Insuficienta cardiacă cronica determina stază venoasă în sistemul cav inferior.