Ingrijirea pacientei cu hemoragie uterina

 

Rotator powered by EasyRotator for WordPress, a free and easy jQuery slider builder from DWUser.com. Please enable JavaScript to view.

 

Din cuprins:

PARTEA I. PARTEA GENERALĂ

CAPITOLUL 1 – INTRODUCERE

CAPITOLUL 2 – APARATUL GENITAL FEMININ INTERN

2.1 UTERUL

2.2 MIJLOACE DE FIXARE

2.3 VASCULARIZAŢIA ŞI INERVAŢIA UTERULUI

2.4 FIZIOLOGIA UTERULUI

 

PARTEA A II-A. HEMORAGIA UTERINĂ

II.1. DEFINIŢIE

II.2. CAUZE

II.3. DIAGNOSTIC

II.4. PRINCIPII TERAPEUTICE

II.5. TRATAMENT

                                                                     

PARTEA A III-A. ROLUL ASISTENTEI MEDICALE ÎN ÎNGRIJIREA PACIENTEI CU HEMORAGIE UTERINĂ

III.1 NURSINGUL – PLAN DE ÎNGRIJIRE

III.2 STUDIU DE CAZ

 

ANEXE

BIBLIOGRAFIE

 

 

Extras din document:

 

PARTEA A II-A  

HEMORAGIA UTERINĂ

 

 

II.1 DEFINIŢIE

 

Hemoragiile uterine sunt pierderi de sânge, neregulate, care se exteriorizează prin căile genitale externe, dar provin din uter.

 

II.2 CAUZE

 

Hemoragiile uterine pot apărea în:

Afecțiuni organice locale – fibrom uterin, metroanexite, endometrite, polipi cervicali, neoplasme de corp sau col uterin

Afecțiuni generale – boli cardiace (boala mitrală), hipertensiune arterială, boli hepatice

Afecțiuni la gravide – avort, molă hidatiformă, sarcină extrauterină

Cauze hormonale – deficit de estrogeni, insuficienţă de corp galben, exces de foliculină

Hemoragiile uterine funcționale se pot manifesta sub una din următoarele forme:
– menoragie: menstră prelungită şi abundentă;
– metroragie: sângerare uterină survenită în afara menstrei, deci între menstre;
– menometroragie: sângerare uterină neîntreruptă, menoragia fiind continuată cu metroragia.

Hemoragiile uterine funcționale sunt consecința unei dereglări estrogenoprogesteronice, implicând hormonii care produc în mod normal menstruația. În consecință, ele sunt o formă de anomalie menstruală.

Menstra normală presupune eliminarea endometrului care a atins un anumit nivel de prelucrare estro-progesteronică. Prelucrarea are loc într-un răstimp de circa 28 de zile. Este durata unui “ciclu”, care începe din prima zi a unei menstre şi se termină în prima zi a menstrei viitoare.

De-a lungul acestui ciclu au loc următoarele evenimente principale privind secreția hormonilor ovarieni:

— Estrogenii: cresc progresiv în sânge din a 5-a zi a ciclului, ating valoarea maximă către a 14-a zi, scad ușor odată cu ovulația, pentru a creşte din nou formând un al doilea vârf, inferior precedentului, către a 21-a zi, se mențin crescuți până către a 25-a zi, apoi scad brusc anulându-se către a 28-a zi.

Paralel cu creșterea estrogenilor şi ca o consecință a lor, proliferează mucoasa uterină, glandele şi vascularizația sa. Nivelul maxim de proliferare fiziologică este atins odată cu valorile maxime de estrogeni, deci către a 14-a zi şi se menține până către a 25-a zi. Din acest moment estrogenii scad, dar prezenţa lor nu mai este capabilă să menţină mucoasa decât câteva zile. Din a 23-a — a 25-a zi endometrul începe să degenereze, se sfacelează, vasele se rup şi către a 28-a zi, odată cu hemoragia, începe eliminarea sa. Eliminarea întregii mucoase uterine, până la stratul bazal, durează 3—4 zile: este menstruația.

Rezumând, estrogenii proliferează endometrul, carenţa estrogenică distruge şi elimină eșafodajul. Fiziologic, procesul are loc într-un timp-limită în care se ating valori estrogenice şi proliferative limită.

— Progesteronul se secretă numai în a doua parte a ciclului, după ovulație. Creşte vertiginos, atinge valoarea maximă către a 2-a zi, apoi scade de asemenea vertiginos anulându-se, ca şi estrogenii, către a 28-a zi.

Progesteronul nu operează decât pe un endometru prelucrat în prealabil de estrogeni. Efectul lui exclusiv este de a pune în postura secretorie glandele endometriale.

Prăbușirea premenstruală a progesteronului are un efect similar cu prăbușirea estrogenilor, ruperea şi eliminarea hemoragică a mucoasei, menstruația.