Ingrijirea copilului cu cardita reumatismala

 

Rotator powered by EasyRotator for WordPress, a free and easy jQuery slider builder from DWUser.com. Please enable JavaScript to view.

 

Din cuprins:

Argumentul

CAP.I. Îngrijirea copilului cu cardită reumatismală

1.1. Anatomia şi fiziologia sângelui

1.2. Cardita reumatismală

1. Definiţie

2. Patogenie 

3. Etiologie

4. Diagnostic clinic

5. Diagnostic paraclinic

6. Diagnostic diferenţial

7. Evoluţie şi prognostic

8. Tratament

CAP.II. Îngrijiri generale

Internarea pacientului în spital

Asigurarea condiţiilor de spitalizare a pacientului

Asigurarea condiţiilor igienice a pacientului

Supravegherea funcţiilor vitale şi vegetative ale pacientului

Alimentaţia pacientului

Administrarea medicamentelor şi hidratarea pacientului

Recoltarea produselor biologice şi patologice

Pregătirea pacientului şi efectuarea tehnicilor impuse de caz

Educaţia pentru sănătate

Externarea pacientului

CAP.III. Îngrijiri speciale

Cazul nr. 1 – Plan de îngrijire

Cazul nr. 2 – Plan de îngrijire

Cazul nr. 3 – Plan de îngrijire

CAP.IV. Concluzii

Bibliografie

 

 

Extras din document:

1.2. Cardita reumatismală

 

1. Definiţie

Cardita reumatismală este o boală inflamatorie provocată de acţiunea toxinelor unui streptococ, care provoacă o inflamaţie a articulaţiilor mari şi a inimii, reumatismul articular acut (R.A.A.) se observă la copiii între 4 şi 18 ani. El survine întotdeauna după o angină cu streptococ de grup A, netratată cu antibiotice, şi este încă frecvent în unele ţări în curs de dezvoltare. Virulenţa germenelui nu este responsabilă de leziunile ce survin în cursul bolii, în care nu a fost găsit vreodată; se incriminează un proces autoimun.

 

2. Patogenie

Mecanismul infecţios-imunologic care stă la baza bolii cardiace reumatismale este complex şi incomplet elucidat. Agentul infecţios este streptococul Beta-hemolitic din grupa A. Bacteriile atacă celulele tractului respirator superior şi produce o varietate de enzime care invadează şi distrug ţesutul gazdă. Toxicitatea exotoxinei eliberată streptococice, provoacă leziuni cardiace exudative şi necrotice. Se consideră că în condiţiile unei predispoziţii genetice, antigenii streptococici generează apariţia leziunilor miocardice datorită reacţiei imune încrucişate între componentele streptococice şi cele miocardice.

 

3. Etiologie

Cauzele:

¯  Streptococii sunt bacterii gram-pozitive care tind să formeze grămezi, perechi sau lanţuri scurte. Când sunt cultivate pe geluri agar-sânge, acestea produc o zonă caracteristică de hemoliză completă în jurul lor de unde şi denumirea de beta-hemolitici.

Streptococii beta-hemolitici pot fi împărţiţi în două mari grupe bazate pe diferitele antigene ale polizaharidelor specifice de grup localizate în peretele bacterian. Au fost identificate peste 20 de tipuri serologice denumite după literele alfabetului: A, B, C, D, etc. Streptococii din grupa A pot fi diferenţiaţi între ei şi pe baza sensibilităţii lor la Bacitracină – un antibiotic.

Streptococcus pyogenes este etiologic responsabil de boala cardiacă reumatică. Acest streptococ poate fi prezent pe pielea sănătoasă până la o săptămână înainte de apariţia leziunilor. Copiii cu infecţii acute netratate pot răspândi streptococul prin picăturile salivare şi strănut.