Ingrijirea pacientului cu hemoroizi

 

Rotator powered by EasyRotator for WordPress, a free and easy jQuery slider builder from DWUser.com. Please enable JavaScript to view.

 

Din cuprins:

Argumentul 

Capitolul 1. Anatomia şi fiziologia țesutului vasculo-conjunctiv

Capitolul 2. Hemoroizii

a) Definiţie

b) Clasificare

c) Etiologie

d) Fiziopatologie

e) Simptomatologie

f) Diagnostic

g) Evoluţie şi prognostic

h) Tratament

i) Complicaţii

Capitolul 3. Rolul autonom şi delegat al asistentei medicale în îngrijirea bolnavului cu hemoroizi

Capitolul 4. Procesul de îngrijire al pacientului cu hemoroizi

Cazul nr. 1 

Cazul nr. 2

Cazul nr. 3

Capitolul 5. Concluzii

Bibliografie

 

 

Extras din document:

 

Capitolul 2. Hemoroizii

 

 

a) Definiţie

 

Hemoroizii reprezintă o boală a ţesutului vasculo-conjunctiv din zona anală, deci o boală şi de vas, dar şi de ţesut conjunctiv care susţine vasele în zona anusului.

Hemoroizii sunt dilataţiile venelor situate la nivelul canalului anal şi rectului inferior, pachete hemoroidale ce pot atinge dimensiuni supărătoare şi pot fi exteriorizaţi prin anus, complicându-se în diverse moduri – sângerare prin fisură la baza acestora sau prin fistulă venoasă, tromboză hemoroidală sau prolaps.

 

 

b) Clasificare

 

Hemoroizii sunt clasificaţi în funcţie de localizare în interni – situaţi în interiorul canalului anal şi externi – ieşiţi afară din canalul anusului.

 

 

c) Etiologie

 

Cauzele sunt multiple, în general toate acele cauze care duc la creşterea presiunii sângelui în aceste vene. Iată câteva din cele mai importante cauze:

  • Fumatul
  • Creşterea în greutate
  • Stresul
  • Sedentarismul şi lipsa exerciţiilor fizice
  • Alimentaţia necorespunzătoare, în special în carne şi alimente săţioase fără a consuma şi fructe şi legume sau alimente care conţin fibre (tărâţe, iaurturi, legume etc.). Rolul fibrelor este de a se dilata la nivel intestinal (dacă aţi băut suficiente lichide) şi de a stimula prin volumul lor mişcările intestinului (peristaltismul), uşurând digestia şi menţinând activitatea normală a celulelor intestinale, favorizând absorbţia nutrienţilor şi efectuarea scaunelor la intervale normale de timp (deci previne şi constipaţia)
  • Constipaţia cronică şi eforturile de defecaţie (de a avea scaun)
  • Diferite afecţiuni, cum ar fi cele hepatice grave, tuşitorii cronici etc.
  • Exces de cafea, ciocolată, băuturi cofeinizate

 

 

d) Fiziopatologie

 

Venele din jurul rectului constituie una dintre anastomozele porto-cave. Orice obstacol care apare în zona lor, poate genera hemoroizi, fapt valabil şi în cazul cirozei sau al tumorilor pelvine mari. Acestea trebuie să fie luate în considerare înaintea iniţierii tratamentului.
Modificările distrofice ale peretelui venos generează hemoroizi primari. Calitatea slabă a peretelui este rezultatul predispoziţiei ereditare, iritaţiei locale sau alimentaţiei nesănătoase. Hemoroizii au fost descrişi ca apărând mai frecvent în familiile cu istoric familial de hernie şi boală varicoasă a membrelor inferioare. Afecţiunile hemoroidale pot fi asociate cu boli inflamatorii intestinale, colita ulcerativă şi boala Crohn. În timpul sarcinii, acuzele anorectale au tendinţa de a se agrava, datorită presiunii exercitate de uter şi de anumite schimbări hormonale. Se pare că dietele sărace în fibre determină scaune de calibru mic, fapt care duce la tensionarea defecaţiei favorizând apariţia hemoroizilor. Şederea îndelungată pe toaletă afectează întoarcerea venoasă, fiind o altă cauză de stază hemoroidală.