Ingrijirea pacientului cu cancer de colon

 

Rotator powered by EasyRotator for WordPress, a free and easy jQuery slider builder from DWUser.com. Please enable JavaScript to view.

 

Din cuprins:

Argumentul

CAP.I. Îngrijirea pacientului cu cancer de colon

1.1. Anatomia și fiziologia intestinului gros

1.2. Cancerul de colon

1. Definiție

2. Etiopatogenie

3. Diagnostic clinic

4. Diagnostic paraclinic

5. Diagnostic diferențial

6. Evoluție și prognostic

7. Tratament

a) igieno-dietetic

b) medicamentos

c) chirurgical

CAP.II. Îngrijiri generale

2.1. Internarea pacientului în spital

2.2. Asigurarea condițiilor de spitalizare a pacientului

2.3. Asigurarea condițiilor igienice a pacientului

2.4. Supravegherea funcțiilor vitale și vegetative ale pacientului

2.5. Alimentația pacientului

2.6. Administrarea medicamentelor și hidratarea pacientului

2.7. Recoltarea produselor biologice și patologice

2.8. Pregătirea pacientului și efectuarea tehnicilor impuse de caz

2.9. Educația pentru sănătate

2.10. Externarea pacientului

CAP.III. Îngrijiri speciale

Cazul 1. Plan de îngrijire

Cazul 2. Plan de îngrijire

Cazul 3. Plan de îngrijire

CAP.IV. Concluzii

Bibliografie

 

 

Extras din document:

1.2. Cancerul de colon

 

1. Definiție

 

Cancerul la colon este o tumoră malignă ce poate să apară pe o leziune precursoare al unui cancer malign (polipi de exemplu). Acest tip de cancer este întâlnit atât la bărbaţi cât şi la femei. Majoritatea acestor cancere pornesc de la adenoame sau polipi. Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice, doar 20% fiind moştenite. Colonul are rolul de a stoca şi îndepărta acele resturi pe care organismul nu le poate digera. În momentul în care reziduurile alimentare au ajuns în colon, organismul a absorbit deja toate substanţele nutritive pe care le-a putut absorbi.

 

2. Etiopatogenie

 

Ar fi vorba de o combinație între factorii externi de mediu, printre care și agenții carcinogeni, stilul de viață individual și factori endogeni; uneori acești factori interacționează atât de strâns, încât contribuția fiecăruia este dificil de individualizat. Aceste elemente sunt grupate sub numele de factori de risc și reprezintă evenimente sau caracteristici bine definite, care sunt asociate cu creșterea incidenței unei anumite boli.

 

Opinia cercetătorilor este că unii factori din mediul înconjurător sunt principala cauză de producere a cancerelor, aceasta fiind și concluzia unor studii epidemiologice. Deși incidența mondială a cancerului este în general constantă la nivelul fiecărei țări, incidența unor tipuri specifice de cancer variază frecvent, atât spațial cât și temporal. Există diferențe vizibile între incidența unui tip anume de cancer în populația unei țări, iar incidența cancerului într-o populație se poate schimba rapid, după o generație incidența cancerului printre emigranți se echivalează cu incidența cancerului în populația nativă, deși inițial erau semnificativ diferite.

În funcție de natura lor, factorii de risc se împart în exogeni, din mediul înconjurător, și endogeni, sunt proprii organismului (hormoni, enzime). O altă clasificare împarte factorii de risc în funcție de posibilitatea prevenției: factori modificabili (stil de viață, alimentație, factori din mediu) și factori nemodificabili (vârstă, sex, fond genetic).