Ingrijirea pacientului cu cancer de tiroida

 

Rotator powered by EasyRotator for WordPress, a free and easy jQuery slider builder from DWUser.com. Please enable JavaScript to view.

 

Din cuprins:

PARTEA I: PARTEA GENERALĂ 

CAPITOLUL 1 – INTRODUCERE 

CAPITOLUL 2 – ANATOMIA, MORFOLOGIA ŞI FIZIOLOGIA GLANDEI TIROIDE

2.1 CARACTERIZARE GENERALĂ A SISTEMULUI ENDOCRIN

2.2 LOCALIZAREA ŞI STRUCTURA MACROSCOPICĂ A GLANDEI TIROIDE

2.3 VASCULARIZAŢIA ŞI INERVAŢIA GLANDEI TIROIDE

2.4 FIZIOLOGIA GLANDEI TIROIDE

 

PARTEA A II-A: CANCERUL DE TIROIDĂ

II.1 DEFINIŢIE

II.2 CAUZE

II.3 FACTORI DE RISC

II.4 FIZIOPATOGENIE

II.5 FORME CLINICE

II.6 SIMPTOME

II.7 DIAGNOSTIC

II.8 EXPLORĂRI

II.9 TRATAMENT

 

PARTEA A III-A: ROLUL ASISTENTULUI MEDICAL ÎN ÎNGRIJIREA PACIENTULUI CU CANCER DE TIROIDĂ

III.1 PLAN DE ÎNGRIJIRE

III.2 STUDIU DE CAZ NR. 1

 

ANEXE

BIBLIOGRAFIE

 

 

Extras din document:

 

PARTEA A II-A: CANCERUL DE TIROIDĂ

 

 

II.1 DEFINIŢIE

 

Cancerul de tiroidă (ANEXE FIG. II.1.1) este o afecţiune endocrină relativ frecventă, apărând îndeosebi la purtătorii de guşă. Cancerul tiroidian este cel mai întâlnit cancer al sistemului endocrin (glandele cu secreţie internă din organism) şi afectează de trei ori mai multe femei decât bărbaţi. Această boală acţionează asupra tiroidei, glandă situată la baza gâtului.

Hormonii produşi de tiroidă controlează ritmul cardiac, presiunea sanguină, temperatura corporală şi greutatea pe care o avem. Aşadar, toate vor fi influenţate dacă se instalează cancerul la acest nivel.

 

 

II.2 CAUZE

 

Experţii nu cunosc cauza exactă a cancerului tiroidian, dar se ştie că cei expuşi la multiple iradieri atât din mediu cât şi prin terapii medicale, au un risc mai mare de dezvoltare a acestui tip de cancer. O radiografie dentară nu va creşte riscul apariţiei cancerului. Însă tratamente iradiante anterioare ale capului, gâtului său toracelui (mai ales în timpul copilăriei) pot creşte şansele apariţiei cancerului tiroidian. Iradierea era utilizată între 1920 şi 1950 pentru tratarea acneei sau amigdalelor mărite, dar actualmente nu se mai foloseşte în tratarea afecţiunilor benigne.

Unul dintre cancerele tiroidiene, numit cancer tiroidian medular se transmite ereditar. Poate fi moştenita o anumită gena care creşte riscul apariţiei acestui cancer.

 

 

II.3 FACTORI DE RISC

 

Unele persoane prezintă factori de risc cunoscuţi. Totuşi, majoritatea nu prezintă nici unul din factorii cunoscuţi:

  • dieta săracă în iod, care este o mare problemă în ţările neindustrializate. La noi în ţara iodul se adauga la sarea de masă sau în alte alimente
  • antecedente de iradieri terapeutice la nivelul gâtului său capului în copilărie. Cu ani în urma iradierea era utilizată pentru a trata acneea, micoza scalpului, infecţiile şi pentru micşorarea amigdalelor şi vegetaţiilor adenoidiene. Iradierea la maturitate nu prezintă aceste riscuri
  • expunerea la mari cantităţi de radiaţii ca de exemplu după acidentul de la Cernobâl din 1986. Persoanele implicate în curăţarea locului şi cei care locuiau în apropiere au un procent mai mare de cancer tiroidian. Acest lucru a fost valabil şi pentru adulţi
  • tiroidita Hashimoto (ANEXE FIG. II.3.1.) în antecedente creşte ricul limfomului tiroidian