Ingrijirea pacientului cu leucemie mieloida

 

Rotator powered by EasyRotator for WordPress, a free and easy jQuery slider builder from DWUser.com. Please enable JavaScript to view.

 

Din cuprins:

Capitolul 1. Introducere

Capitolul 2. Leucemia mieloidă

Definiție

Etiopatogenie

Simptome

Diagnostic

Evoluție

Tratament

Capitolul 3. Îngrijirea pacientului cu leucemie mieloidă

Studiu de caz nr. 1

Studiu de caz nr. 2

Studiu de caz nr. 3

Concluzii

Bibliografie

 

 

Extras din document:

Capitolul 2. Leucemia mieloidă

 

 

Definiție

 

Leucemia mieloidă este un tip de cancer în care măduva osoasă produce mieloblaști anormali (mieloblaști – un stadiu în dezvoltarea celulelor albe), celule roșii sau trombocite anormale.

Leucemia mieloidă este acută și cronică.

 

Etiopatogenie

 

În condiții normale, măduva osoasă produce celule imature (stem) în mod controlat. Acestea se maturizează și se specializează, transformându-se într-un anumit tip de celulă sanguină. La bolnavii de leucemie acută mieloidă, măduva osoasă produce celule imature care nu se maturizează și nu își pot îndeplini funcțiile. În plus, ele se multiplică rapid și suprimă producția de celule sanguine sănătoase, lăsând organismul expus la infecții, anemie sau hemoragii. Celulele leucemice pot disemina în alte regiuni ale corpului.

Leucemia acută mieloidă este cea mai comună formă de leucemie. Boala progresează rapid dacă nu este tratată, dar inițial răspunde la tratament. Din nefericire, numeroși bolnavi de leucemie acută mieloidă suferă o reșută. Cercetările se axează pe reducerea riscului de recidivă și pe obținerea de rezultate pozitive pe termen lung la bolnavii de leucemie acută mieloidă.

Mai rară la copii (20% dintre cazuri), leucemia acută mieloidă se observă cu precădere la adulți.

 

Simptome

 

Leucemia acută mieloidă

Definiție: proliferare clonară malignă a celulelor precursoare hematopoietice de linie non-limfoidă, cu apariție în măduva hematopoietică; în sângele periferic, celulele blastice pot fi sau nu prezente.

Etiologie: incertă: expunere la toxice, radiații; sd. Down; sd. Fanconi; mielodisplazii.

Factori de risc: fumatul, chemoterapia și radioterapia anterioară.

Semnele și simptomele comune ale stadiilor precoce de leucemie acută mieloidă sunt asemănătoare cu cele ale unei gripe:

  • febră
  • pierdere în greutate
  • dureri osoase
  • letargie și oboseală

Semnele și simptomele specifice de leucemie acută mieloidă sunt cauzate de deficiența de celule sangvine funcționale, ca rezultat al proliferării celulelor leucemice. O serie de probleme pot să apară, în funcție de tipul de celule sangvine afectate:

  • globule roșii (hematii) – deficiența de globule roșii (anemie) poate cauza dificultăți respiratorii, oboseală și paloare.
  • globule albe (leucocite) – au rolul de a apăra organismul împotriva infecțiilor. Scăderea numărului de leucocite (leucopenie) sau a unui tip de globule albe numite neutrofile (neutropenie) poate avea ca rezultat infecții frecvente.
  • plachete sangvine (trombocite) – opresc hemoragiile prin formarea cheagurilor sangvine. Scăderea numărului de plachete (trombocitopenie) determină hemoragii și echimoze (vânătăi) frecvente: hemoragii nazale, sângerări ale gingiilor sau mici leziuni ale pielii (peteșie).

Leucemia acută mieloidă poate fi responsabilă și pentru sângerarea gingiilor, menstruații anormale și mărirea splinei sau a ficatului. Ganglionii limfatici se pot inflama. Dacă leucemia acută mieloidă diseminează la sistemul nervos central sau la alte organe, determină dureri de cap, slăbiciune, vărsături, vertije și tulburări ale vederii.

Leucemia mieloidă cronică

Definiție: Leucemia mieloidă cronică (LMC) reprezintă o proliferare a globulelor albe din seria granulocitelor (polinucleare) LMC este asociată cu o anomalie cromozomială (cromozomul Philadelphia), în care se produce o translocare de material genetic între cromozomii 9 și 22, ceea ce duce la o scurtare a brațului lung al cromozomului 22, antrenând perturbări genetice ce se află la originea LMC.